x
Stiko Per Larsson: Fri Fågel

Stiko Per Larsson
Fri Fågel

Tolv melodier som kunde vara ens egna tankar och minnen

GAFFA

Album / Dalapop
Utgivning D. 2021.01.29
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det är något med Stiko Per Larsson som det är svårt att sätta fingret på. Det finns något så naturligt vanligt i hans musik, så att det skulle kunna vara lätt att bara låta den passera, att låta den bara bli en kuliss till vardagen. Men oftast är det ändå så att något fångar ens öra, en fras, en gitarrslinga, något man känner igen, och plötsligt står man där och har funnit sig själv.

Med ett än mer nostalgiskt anslag än tidigare presenterar han tolv melodier och betraktelser som känns lika allmängiltiga som personliga, minnen och reflektioner över tider, platser och människor som varit och är, att de lika gärna kunde vara ens egna tankar och minnen. Som den skicklige berättare han är formulerar han på samma gång kärleksfull insikt och melankoliska funderingar i melodier som ofta också fångar känslan. Dock kan det som alltid kan sägas om inspelningar med artister som lever upp och har sitt rätta element i livekonserter sägas även här: Det kan låta lite platt och livlöst ibland, även om det också kan bidra till den nostalgiska känslan.

Så här våren 2021 känns dessutom det nostalgiska anslaget inkännande adekvat. Efter ett år av social distansering på grund av pandemin, och därtill uteblivna konserter och evenemang känns Fri Fågel som ett förebud om en kommande, ljusare, framtid. Även om Stiko Per själv varit väldigt aktiv med digitalt strömmande spelningar, så är det ju i liveformatet han ska upplevas. Och att höra de här låtarna få nytt liv är något att se fram emot.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA