x
The Natvral: Tethers

The Natvral
Tethers

The Pains Of Being Pure At Heart-frontaren går ett steg framåt och två steg bakåt

GAFFA

Album / Dirty Bingo
Utgivning D. 2021.04.02
Recenserad av
Janne Hallman

Kip Berman, frontman i The Pains Of Being Pure At Heart, lade ner bandet 2019 då han kände att de ungdomliga dagarna var över. Han hade blivit pappa två gånger om och flyttat från coola Brooklyn till sovstaden Princeton i New Jersey. Turnéer land och rike kring, sena repnätter och ännu senare krogrundor hade ersatts med barnlek i förorten.  

Så den sprittande och medryckande indiepoppen Berman gjort ditintills kändes inte rätt längre, istället ville han utforska sina Bob Dylan- och Neil Young-influenser i soloprojektet The Natvral. 

Och som det så ofta blir när artister känner sig gamla och börjar bete sig därefter blir resultatet habilt, men tillrättalagt. Välgjort, men profillöst. Trots att skivan är inspelad mer eller mindre live så uteblir musikkickarna. Kanske beror det också på att den stressades fram i studion under blott sju dagar; både dynamik och variation saknas alltför ofta.  

De förvisso välformulerade texterna handlar ofta om hans eller andra vänners svårigheter att lämna ett liv för ett annat; att vilja äta kakan men ändå ha den kvar. Sympatiskt, men samtidigt bryts ingen ny mark här. 

Berman kan ju skriva låtar, inget snack om det, men på Tethers blir det påtagligt att musiken han numera omfamnar har gjorts bättre förr. Det är en lätt dammig 70-talsretrovibb över hela albumet, som består av stadigt rotad och ganska traditionell folkrock med feta orglar och melodiska kompgitarrer.  

Hans nasala röst påminner dessutom en hel del om Dylans och Youngs, så det är närmast omöjligt att inte jämföra med klassiker som Highway 61 Revisited och Harvest och då är Berman förstås chanslös. 

Jag har inget emot att artister vill utvecklas och hitta nya vägar att vandra, men när det känns som att de istället går baklänges tackar jag för den tid som varit och fortsätter framåt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA