x

Apple
Airpods Max

Trevliga lurar som kostar skjortan

GAFFA

Album /
Utgivning D. 2020.01.22
Recenserad av
Alex Pettersson

Apples nya headset, AirPods Max, erbjuder både ett fantastiskt ljud och minst lika bra komfort. Men det är inte gratis. Tvärtom långt därifrån.

Det är något speciellt med Apples produkter, oavsett om du gillar dem eller ej. Oftast bjuds konsumenten på något som gör upplevelsen annorlunda gentemot vad de flesta konkurrenter erbjuder. De nya hörlurarna AirPods Max är inget undantag.

Till att börja med är designen ett område där Apple valt att gå en egen bana. Istället för den runda form vi är vana att se har Apple istället valt att göra sina kåpor fyrkantiga och dessutom klätt dem i rostfritt stål. Om tanken är att sticka ut så har man redan här lyckats.

Hängaren som håller kåporna på plats, och som också den är i rostfritt stål, är fodrad i någon slags gasbindelliknande tygväv. Friskt vågar även här men frågan är om det inte mest ser lite underligt ut?

Många utvecklare förser sina headsets med knappar för allt från volym till bluetooth eller för att svara på samtal. Inte helt oväntat har Apple här valt sin traditionella minimalistiska bana. AirPods Max har nämligen nöjt sig med en knapp som används för att slå av eller på brusreducering samt en krona för att justera volymstyrka, byta låt, svara på samtal samt aktivera Siri (om du använder iPhone). Apple bevisar återigen att less is more för mer än detta behövs faktiskt inte då du ju faktiskt kommer åt alla tänkbara funktioner med dessa två rackare.

Otrolig komfort

Hörlurar av over-ear-typ är inte direkt kända för att vara bekväma under längre sessioner. Men även här sätter Apple en slam dunk då vi med lätthet kunde använda AirPods Max i flera timmar utan en känsla av obekvämlighet. Hörlurarna framkallar, till skillnad från många konkurrenter, heller inte någon överdriven värmebölja i de övre regionerna vilket också det förstås är ett stort plus i kanten.

Riktigt bra ljud

Nu har vi kommit fram till det man på förhand borde anse vara det kanske viktigaste, nämligen ljudet. Lyckligtvis levereras det även inom detta område. Basen är fyllig, mellanregistret är klart och diskanten är både tydlig och skarp. Det förträffliga ljudet har möjliggjorts tack vare dubbla så kallade neodym-ringmagneter som ska minimera harmonisk distortion och därmed skapa en transparent ljudupplevelse. 

När det gäller brusreducering har Apple utrustat sina hörlurar med hela sex mikrofoner som analyserar omgivning samt två på insidan som känner av vad lyssnaren hör inuti kåporna. Artificiell intelligens beräknar sedan vilket "motljud" som ska skickas in i örat för att ta bort allt ljud från utsidan. Vi kan med glädje meddela att detta fungerar oerhört bra då allt ljud från utsidan faktiskt elimineras. 

Men det kanske häftigaste av allt är att AirPods Max kan vinkla ljudet i förhållande till den enhet som agerar ljudkälla. Det vill säga, om du exempelvis kollar på en film och vrider på huvudet så kommer ljudets riktning justeras efter din iPad eller iPhone. Väldigt imponerande. 

Även om hörlurarna fungerar på alla Bluetooth-anslutna enheter så kan just denna funktion, ganska rimligt, bara upplevas via Apples egna.

Hörlurarna levereras med ett glasögonfodralliknande etui som är tänkt att fästas i den tidigare nämnda tygväven när det inte används. Det fiffiga är att lurarna direkt går in i ett strömsnålt läge när dessa läggs i etuiet.

Slutligen har vi kommit till AirPods Max enda riktiga svaghet – priset. Mellan 6 och 7 000 kronor får du vara beredd att betala för denna lyxprodukt. Mer än de flesta nog är villiga att betala, men smakar det så kostar det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA