x

Bang & Olufsen
Beoplay H9 – 3:e Generationen

Trevligt danskt ljud för öronen

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2021.02.08
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Då vi alla tvingats uppleva livemusik hemifrån den senaste tiden har ljudet kommit att bli allt mer viktigt. Kvälls- och nattetid är dock ett par rejäla golvhögtalare inget alternativ. GAFFA har tittat närmare på ett par trevliga hörlurar som förvisso är ganska dyra.

Det är ingen nyhet att vi idag helst konsumerar musik via smartphones och strömning. Men något inte alla reflekterar över är att detta också blir oerhört mycket mer behagligt med bra ljudutrustning. Men vad hjälper bra ljud om hörlurarna ser ut som skräp? Givetvis en del, men det finns också lösningar som kryssar i båda dessa rutor.

GAFFA har spanat in Bang & Olufsens Beoplay H9 som härförleden trätt in i sin tredje generationen. Detta är ett par hörlurar som gör många rätt men som också riskerar att tömma din plånbok med sina 4 000 kronor i riktningspris.

Bang & Olufsen har en lång tradition av ljud i toppklass, vilket hörs när vi lyssnar genom Beoplay H9. Basen är extremt trevlig och lägger ljudets grund på ett föredömligt sätt – distinkt utan att bli påträngande. Mellanregistret är fylligt och skapar en fantastisk bredd till ljudbilden som fulländas med en både vacker och tydlig diskant.

I en medföljande app kan du finjustera ljudet men denna är dessvärre inte överdrivet användarvänlig. Du kan välja mellan förinställda ljudprofiler som du kan anpassa efter tycke. Problemet är att när du vill skapa dina egna inställningar görs detta via ett “hjul” som en aning klumpigt styr en markör tills det låter som du vill. 

Trögt system

Något som är ännu mer irriterande är när du ska få dina ljudinställningar att träda i kraft. Vid varje förändring sker nämligen en fördröjning som gör att det blir svårt att få en perfekt känsla av “före och efter”. Detta fenomen går igen även när du använder hörlurarnas fysiska funktioner; genom att föra fingret utanpå den högra hörselkåpan justeras volymen men även detta är alltså plågat av samma fördröjning vilket ofta leder till att ljudet blir antingen för högt eller för lågt.

gallery_large

Bättre fungerar det när man vill byta låt vilket görs via en smidig svepning fram eller tillbaka på hörselkåpan. En svepning nedåt slår av eller på brusreducering och väljer du att svepa uppåt aktiverar eller inaktiverar du ljudläget “transparens”. 

Fortfarande bra hörlurar

Den tredje generationens variant av Beoplay H9 har en klassisk Bang & Olufsen-design där hörselkåporna är byggda av kvalitetsprodukter – även om det inte är något för veganerna. Memory belagt med lammskinn för en superkomfort och huvudbandet är sin tur belagt med kohud.

Allt detta skapar en klassisk design och en komfort av hög klass. Lägg där till den goda ljudkvaliteten och du har ett par riktigt trevliga hörlurar som dessvärre har en relativt hög prislapp och dessutom styrs av ett ganska trögt system.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA