x
Godspeed You! Black Emperor: G_D’s Pee At State's End!

Godspeed You! Black Emperor
G_D’s Pee At State's End!

Postrock med attack och frigörelse

GAFFA

Album / Constellation
Utgivning D. 2021.04.02
Recenserad av
Janne Hallman

Kanadensarna hör till ett av de mer tillbakadragna banden i världen. De har ingen hemsida, inga konton på sociala medier, och det existerar bara två pressfoton sedan starten för 25 år sedan. De gör nästan aldrig intervjuer, och i så fall kollektivt och via skriven text. För att kommunicera skickar de istället ut politiska förkunnelser i samband med skivsläppen. 

Helt uppenbart är deras konst i fokus, fri för tolkning eller reflektion. 

Till … State’s End meddelar de bland annat att albumet handlar om en väntan på att samhället som vi idag känner det kommer att upphöra. En väntan på en ny epok eftersom alla regeringar har misslyckats. Släpp alla fångar fria, lägg ner polisväsendet, skapa världsfred och beskatta de rika tills de blir utfattiga. 

Denna starkt radikala hållning tonsätts väldigt effektivt på albumet, som består av två 20 minuter långa låtar, samt två lite kortare, runt sex minuter, kontemplativa skapelser. Som alltid är bandets komplexa postrock instrumental; de enda rösterna är samplade och förvridna så man knappt hör vad de säger. 

Allt är inspelat live i studion under en vecka i oktober, och närvaron är påfallande, för att inte säga överfallande. De åtta musikerna är som en böljande symbios, en perfekt storm som går från meditativ stillhet till ett rasande inferno av bandets samlade instrumentkrafter. Och hela tiden är dynamiken total. 

Precis som deras skotska motsvarigheter Mogwai visar GY!BE att ett band som spelat ihop i ett kvarts sekel inte behöver stagnera, så länge som samhörigheten består, liksom viljan till att hela tiden engagera och utmana både sig själva såväl som lyssnaren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA