x
Alex Somers: Siblings 2

Alex Somers
Siblings 2

Intima fyrverkerier över ödsliga ljudlandskap

GAFFA

Album / Krunk
Utgivning D. 2021.03.19
Recenserad av
Jim Knutsson

Som en lillebror som jämt följer efter utan att släppa sin storebror ur sikte så kom denna syskonskiva på samma dag som Alex Somers även släppte sitt debutalbum enbart titulerat Siblings. De flätas enkelt ihop med varandra med hjälp av den atmosfäriska och drömlika ljudbilden, där mönstret av den genetiskt likartade låtuppbyggnanden känns igen. Kompositionerna svävar förbi som en ändlös fascinerande ström av långsamma ljudlandskap där den instrumentala musiken fungerar som ett öppet fönster in till själen hos Alex. Där den mår som bäst när den får det att fladdra till i gardinerna, som i Flutter med sitt beat av aggressiva knackningar på porten till hans inre. 

Fyrverkerier smäller av som intima explosioner i skyn för att välkomna den både ödsliga som vackra stämningen där detaljerna är subtila och minimalismen är ett faktum. Kimblings 2 är som en mer hoppfull tvilling till Kimblings från syskonskivan, pianodrivna syskonsingeln Sooner påminner om Sigur Rós mest sorglösa stunder som Hoppípolla och avslutande Atlas ritar om kartan för hur den en gång lät när Alex och hans partner Jónsi, sångaren från nyss nämnda Sigur Rós, släppte den gemensamt för 12 år sedan.

Till skillnad från sin storebror så lyckas inte Siblings 2 behålla koncentrationen hela vägen utan går till sist vilse i en kvarnby från 1800-talet där kvinnorna kan ses spinna bomull, när en transistorradio inte lyckas hitta rätt frekvens till det frusna svartvita minnet. Kanske ville Alex lite för mycket med att släppa två skivor på samma dag, nu när han äntligen skivdebuterar dubbelt upp som soloartist efter åratal av soundtracks och samarbeten. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA