x
Coral: Spoon

Coral
Spoon

Sticker ut med enkelhet i indievimlet

GAFFA

Album / Egenutgiven
Utgivning D. 2021.03.12
Recenserad av
Simon Lundberg

Att sticka ut i indievimlet kan, ironiskt nog, vara en riktig utmaning. I ett försök att prova udda produktioner, arrangemang eller att nästan tvångsmässigt skapa tematiskt spännande alster går många vilse trots sina fina ambitioner.

Därför är det uppfriskande när ett album som Spoon kommer ut på den svenska scenen. Malmöbaserade Coral gör något så enkelt som riktigt bra, enkel musik med texter som fastnar. Visst går det att prata om tematiska likheter med amerikanska ikoner som Phoebe Bridgers och svenska akter som Makthaverskan, men det känns onödigt. Den här artisten är unik nog att inte behöva jämföras med andra.

I Disappear I Feel låter Coral och producenten Joakim Lindberg mörka, distade gitarrer i samklang med texten få oss att känna att vi är på väg att förlora någon. Ett liknande knep används i flera spår, som vackert småskaliga Tell Me.

Med låtar som Forbidden sänks tempot med extra lo-fi-känsla som kombineras med inspelade ljud från vad som känns som kollektivtrafik. En gitarr och en påse med ångest. Jag tackar jag, fy fan vad det känns i magsäcken när Corals röst ekar i högtalarna.

Den här berg- och dalbanan med tweepop, ledsna gitarrlåtar och bara riktigt straight up pop gör någonting med en. Vi bjuds in till en unik värld av tankar och rädslor. Med all enkelhet skapas det bästa receptet. Och när en av de sista låtarna, Instant Noodles, ljuder så är igenkänningen total. En låt om att inte vilja ta tag i något, spela Mario Kart, fjärta, kedjeröka och som Coral sjunger ”Just feel like hanging around all by myself, being naked all day and just masturbate”. Geni.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA