x
Bolywool: Canada EP

Bolywool
Canada EP

Koncentrerad dos ångestvaccin man minst vill ta två gånger

GAFFA

EP / VÅRØ
Utgivning D. 2020.03.26
Recenserad av
Alex Pettersson

I Svarteberga, norra Öland, började kusinerna Olle Karlström och Calle Thoor redan 1998 skapa ljudlandskap som idag snarare för tankarna till en betydligt större ö belägen en bra bit utanför Norges västra kust. Projektet Bolywool, som förmodligen flugit över de flestas radar, är alltså inne på sitt 23:e år och känslan är att Canada EP skulle kunna bli ett försenat startskott för lite högre scenkanter.

Bolywool är knappast någon hitfabrik och nya släppet är så gott som något ett kvitto för detta faktum. Canada EP har istället till brädden fyllts av delay- och reverb-effekter som tillsammans med smakfulla syntar skapar atmosfäriska ljudlandskap vi knappast skämts bort med på den svenska musikkartan. Melodierna får helt enkelt kliva åt sidan för här är det den musikaliska stämningen som håller i taktpinnen. 

Avstickaren, Inertia, som också är EP:ns enda singel sticker onekligen ut som en höjdpunkt på Canada EP:ns i övrigt mer ambienta förehavanden. En återkommande gitarrslinga gör sig ständigt påmind och bidrar i all sin enkelhet med en hög dos mysfaktor samtidigt som den ger Canada EP en tydlig identitetsmarkör. 

EP:n är med sina 15 minuter helt klart i kortaste laget och den hade gärna fått hålla i sig en bra stund till. Samtidigt sätter det tajta formatet helt stopp för all eventuell såsighet som inte sällan tenderar att annars förekomma inom genren post-rock, men några minuter till av detta stämningshöjande preparat hade knappast någon dött av.

Bolywool är en riktig liten pärla och ett ljus i mörkret under ett annars rekorddeppigt vinterhalvår som, till skillnad från den öländska duon, aldrig tycks släppa klorna om oss. Canada EP hade hellre fått stå för dessa klösmärken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA