x
Sofia Kourtesis: Fresia Magdalena

Sofia Kourtesis
Fresia Magdalena

Melankolisk house som glider mellan Berlin och Lima

GAFFA

EP / Technicolour
Utgivning D. 2021.03.19
Recenserad av
Daniel Horn

“Den här gången var det inte maskinerna som pratade, utan det var jag.”

I en intervju med Georgie Rogers pratar Sofia Kourtesis om sin kommande EP. Det är en ganska rättfram person som har ordet, hon menar att det finns inga fina slut i livet, men det finns hopp. Fresia Magdalena ska stå för hoppet.

Den nya EP:n följer upp Sofia Kourtesis självbetitlade EP från 2019. Det är en fem låtar lång kärleksförklaring till samtida varm house. Sådan som omfamnar dig mer än får dig att distanserat gå in i dig själv, med dansen och tankarna. Det är en skiva där den Peru-bördiga Sofia tar med lyssnaren till Lima. Hon vill ge oss hela upplevelsen av när hon upptäcker musik och första gången får till sig känslor som förgänglighet, längtan, kärlek, politisk kamp. Det samtidigt som man kan höra hennes flytt till Berlin. Två världar möts med stadens bokstavligt talande pulserande musikliv.

Det är också den här blandningen som gör att Sofias sound sticker ut och som förmänskligar fyrtaktsmusiken. 

Förutom en ljudbild som lätt kan jämföras med hajpade akter som Fred Again, Logic1000 och TSHA så kan man på By Your Side skönja klassisk turntablism-estetik. Tänk The Avalanches i synnerhet. Men nyss nämnda låt sticker också ut något från resten av plattan som är mer svepande, behaglig, och bär på field recordings som enligt artisten själv ska ge en Buena Vista Social Club-feeling.

På många sätt är det en svindlande resa, men kanske inte lika sinnesvidgande som den energiska debuten. Men huvudsaken är att det händer någonting som får mig och säkerligen dig att drömma vidare. I Fresia Magdalena bygger Sofia upp en värld som är lika exotisk som den är melankolisk och det med fragmentariska tillbakablickar till samplingar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA