x
Dry Cleaning: New Long Leg

Dry Cleaning
New Long Leg

Tillbakalutad postpunk i samklang med omvärlden

GAFFA

Album / 4AD
Utgivning D. 2021.04.02
Recenserad av
Jonas Appelqvist

Pandemier och påtvingade karantäntider gör saker med oss. Några är alarmister och bunkrar toalettpapper, andra låter kreativiteten flöda och gör det bästa av situationen. London-baserade Dry Cleaning tillhör sistnämnda gruppen. Resultatet? Fullängdsdebuten New Long Leg, en postpunk-doftande odyssé genom tristess, ångest och hoppfullhet.

Redan på den något splittrade debut-EP:n Sweet Princess från 2017 kunde en ändå skönja vilken riktning denna kvartett skulle gå, det fanns guldkorn och snillrika formuleringar som sedermera formats till en enhet. Ett album som känns levande och samtidigt en självklar spegling av samhället vi just nu lever i.

Låtskelett och demos har skickats fysiskt mellan bandmedlemmarna via en portastudio och levererats medelst bil. När skeletten fått tillräckligt med kött var det dags att anlita producent John Parish (PJ Harvey) och få låtarna på pränt i studio i Wales.

Det finns en avslappnad och tillbakalutad känsla i allt material som bandet släppt till dags dato men New Long Leg känns mer fokuserad och extrovert. Därmed inte sagt att det inte är ett lättlyssnat album, den Ian Dury & The Blockheads-minnande postpunken och Florence Shaws frontande, med en sångapproach som mer landar i ett berättande än gängse melodiös sång, ger bandet en särprägel i dagens musikklimat där det mesta ska vara paketerat och genomsnyggt. Detta är på grov London-dialekt, smått psykedeliska inslag från och till och ett malande anslag.

Ett tidsdokument över lockdown-tider och hysteri.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA