x

Urbanears
Urbanears Alby

RECENSION: Svenskt trådlöst ljud till attraktivt pris

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2021.03.15
Recenserad av
Alex Pettersson

Priser pressas alltid på ny teknik och trådlösa hörlurar är inget undantag. Urbanears Alby kostar trots trådlös överföring av ljud inte mycket mer än ett biobesök för en normalstor familj.

Första mötet med Urbanears trådlösa hörlurar, som de valt att kalla för Alby, bådar gott. Fodralet som lurarna förvaras samt laddas i känns både funktionsdugligt och smidigt. Båda delar en tematik någonstans mellan pistage- och mintgrön som likt en halstablett faktiskt känns ganska uppfriskande. En teknisk detalj som också höjer första intrycket är att lurarna omedelbart ansluts till min iPhone 7 – utan behov av någon app som ofta är fallet med liknande produkter. 

Även om ljudet är överraskande bra med en fyllig botten så märks det framför allt i de högre registren att lurarna har en rätt blygsam prislapp. Inte nog med att diskanten låter billig och lågupplöst så är det också för lite av den. Eftersom Alby inte kommer med någon app finns heller ingen equalizer att tillgå vilket i detta fall hade varit att föredra. En nödlösning är att istället använda exempelvis Spotifys inbyggda equalizer som faktiskt öppnar upp ljudet någorlunda och så länge användaren har Alby som permanenta lurar så behöver inte detta bli något stort problem.

Urbanears Alby är ett par prisvärda och okomplicerade lurar som sköter det mesta av jobbet med bravur. Den största svagheten – diskanten – går delvis att göra något åt och det ska bli väldigt spännande att se hur en framtida revision kommer kunna stå sig ljudmässigt. 

Batteritiden på tre timmar duger gott och fodralet erbjuder sammanlagt 15 timmar mellan varje laddning. Det bästa av allt, priset, ligger på runt 750 kronor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA