x
Stefan Sundström: Östan Västan Om Stress Och Press

Stefan Sundström
Östan Västan Om Stress Och Press

Protestsånger mot den rådande normen

GAFFA

Album / Gamlestans
Utgivning D. 2021.04.30
Recenserad av
Janne Hallman

Enligt Sundström är plattan “ett försök att ta tillbaka punken från Donald Trump”, en punk i ordets ursprungliga betydelse (fritt översatt, en värdelös ligist). Med sig har han samma gäng som lirade på förra albumet Domedagspredikan, kallade Bo Kashis Orkester, som består av idel rockadel, bland andra Martin Hederos och Nikke Ström.  

Men om Domedagspredikan var den dystra skivan, så är det här den glada, arga och provocerande. Sundström skriver att han inför inspelningarna tvingade hela bandet att läsa Jerry Rubins marxistklassiker Snacka Inte Bara (Do It), vars budskap präglar hela plattan. Sitt inte still och titta på, ta ditt ansvar, reagera och agera. 

Och här låter Sundström för första gången på länge som Farstas Mick Jagger; han är skränig, kaxig och agiterande rakt igenom. Musikaliskt påminner det också om Stones gyllene 70-tal, med släpigt komp och en uppfriskande fuck off-attityd.

Okej, det är en hel del öppna dörrar som slås in i Das Kapital Of Scandinavia och Hur Många Likes, och ibland blir det plakatrock av protestsångerna. Men eftersom nästan ingen annan i medelåldern med en viss berömmelse gör sånt här så tänker jag inte klaga. Och när han ger oss den svidande historielektionen Den Svarta Pedagogiken eller jazzpoetiska I En Bortglömd Skog vill man bara ropa “Sundström for President!”.

För det är ganska många som borde ta till sig hans tankar om hur vi människor tror att vi ska leva och bli lyckliga, samtidigt som vi kämpar med ångesten som uppstår när man inte kan uppfylla alla inbillade krav. Att de flesta skulle må bättre av att slappna av från sociala medier, köphets, trendkänslighet och rådande egoism.

Det behöver man inte vara blomsterbarn eller kommunist för att hålla med om.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA