x
Driften: Driften

Driften
Driften

Skräckblandad erotisk förtjusning

GAFFA

Album / Gold Medal
Utgivning D. 2021.05.07
Recenserad av
Jim Knutsson

Ta av dig kläderna och lägg dig ner naken i sängen med en kökskniv i handen om du vill förkroppsliga detta ambientalbum av skräckblandad erotisk förtjusning signerad en av Sveriges viktigaste popstjärnor och hennes pojkvän. Soloartisten Jenny Wilson och Christian Ekvall från Octopus Ride gör gemensam sak, och de gör det inte lätt för sig med ett konceptalbum som är en drygt 40 minuter lång meditation uppdelad i två spår. 

Är du tålmodig så kan du finna tjusningen i det mörka rum som de bjuder in dig till, där de ligger jämte varandra nakna och skavfötters i ett svagt guldgrönt ljus. Det är ett valv utan utrymme för tankar om tid och rum, där inget kan störa din vakna sömn och det finns ingen väg ut om du väl har vågat dig in. Du går in på egen risk och inga riff, melodier eller refränger kommer att höras efter att du har stängt dörren efter dig. Istället blir du ledd av ett hummande ljud av köttslig åtrå som påminner om scenen i Stanley Kubricks sista film Eyes Wide Shut, där ett mystiskt sällskap i ett avlägset hus på landet ägnar sig åt anonyma sexuella riter där alla gömmer sig bakom masker och kåpor. Drygt elva minuter in kan du höra trummor eka som ett ledmotiv för ritualen där du överger kropp och själ i händerna på Driften.

Deras ohörbara viskningar får dig att lita blint på dem medan du stiger ner i ett varmt bad med ögonbindeln på. Den psykedeliska atmosfären får dig att glömma bort vardagens stress och du känner att du sakta förändras. Som att du för första gången har hittat hem här bland de andra nakna och febervarma kropparna där ingen kan döma varandra med förbundna ögon. När hypnosen stannar av så öppnar du ögonen och inser att du inte drömde.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA