x
Fred Again: Actual Life (April 14 – December 17 2020)

Fred Again
Actual Life (April 14 – December 17 2020)

We’ve lost dancing – but we’re gonna make it through

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2021.04.16
Recenserad av
Daniel Horn

Fred Again.. and again, and again. Förra årets Julia (Deep Diving) och årets Blessed Madonna-samarbete Marea (We’ve Lost Dancing) har gått på rotation på samma sätt som att Fred Again älskar att sampla och repetera stora känslor. Han är en man av koncept, den gode Fred Gibson. Därför står Actual Life (April 14 – December 17 2020) med tydliga teman som inte bara lyser igenom i titlarna (många namn att beta av här) utan i musiken och i återkommande interludes. Saknad och längtan.

Debutalbumet presenteras som en samling över förra årets händelser med en värld på paus men med tankar som aldrig slutar snurra, om att ta sig igenom det här. Det är tillbakalutad house, som ibland lutar åt post dubstep, där antingen en ljuv, mjuk och gärna effektbearbetad sångslinga eller en alldaglig röst är i fokus. Samtidigt jobbar Fred ofta med organiska och mer än levande pianostrukturer. Det hela ger intrycket av ett isolerat hemmahäng med dammiga instrument mer än klubbigt dansliv. Kort och gott är det electronica för dina söndagar.

Den gången vi får en förnimmelse till klubben hamnar vi i den lite The Knife-nerdekade Sabrina (I Am A Party) där man möter en som har styrt upp en fest i sitt huvud. I sitt hem. Och ingen är välkommen. En introvert stämning fyller rummet och dansen blir mer ett irriterat statement än stegen mot euforin. Sedan landar vi åter i lugnet, som en angenäm bakfylla.

Alla föregående singlar till Actual Life … skvallrade om att Fred Again hade något stort på gång. Albumet är också en fröjd för öronen men du hör inga fler peakar än de som nämns i inledningen, men väl musik som sveper in dig, kramar om dig och gör att du känner dig trygg. På så sätt blir Actual Life ... än mer ett soundtrack för dina lugnare dagar, och det är inte att underskatta.

Marea (We’ve Lost Dancing) kommer som ett extranummer och lämnar skivans softa koncept för att skvallra om vad som komma skall. Tiden då vi kan fucka ur igen. Håll ut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA