x
Dinosaur Jr.: Sweep It Into Space

Dinosaur Jr.
Sweep It Into Space

Den stabila fuzzfesten fortsätter

GAFFA

Album / Jagjaguwar
Utgivning D. 2021.04.30
Recenserad av
Janne Hallman

Sällan blir andra andningen för ett band nåt vidare, då låtskrivandet oftast har sett bättre dagar och det ungdomliga engagemanget är ett minne blott.  

Men med altrockande veteranerna Dinosaur Jr. är det annorlunda. Sedan de efter ett åtta år långt uppehåll återupptog verksamheten 2005 (nu med alla tre originalmedlemmarna), har de faktiskt gjort minst lika bra skivor som innan uppbrottet.  

Och Sweep It Into Space är inget undantag.

Den kreativa lågan brinner oftast stabilt, även om den då och då fladdrar betänkligt i mindre lyckad monotoni och fantasilöst harvande (Met The Stones, Walking To You). Men i övrigt gör J Mascis riviga attacker på strängarna, och hans släpiga stämma är intakt, medan Murphs trummor och Lou Barlows bas sällan sviktar.  

Apropå Barlow så hör hans obligatoriska två låtar till de starkaste han gjort med Dinosaur Jr. Särskilt Garden är en pärla om att behålla tron på kärleken och kämpa, även när det blåser motvind i förhållandet. Strålande, helt enkelt.  

För en gångs skull har bandet lånat in en producent, och det är inte vem som helst utan självaste Kurt Vile. Han uttryckte sin glädje över bandets förra platta, Give A Glimpse Of What Yer Not, som han ansåg vara “the kind of Dino I like”.  

Nu är han medansvarig för produktionen tillsammans med Mascis, som annars skött det jobbet sedan bandets tredje platta. Viles inflytande kanske inte är supertydligt, ingen kan missta soundet för några andra än Dinosaur Jr. Men det faktum att bandet med I Ran AwayTake It Back och Cure-doftande And Me gjort tre av sina kanske poppigaste och piggaste låtar nånsin kan nog tillskrivas den 15 år yngre indierockaren. 

Den pågående fuzzfesten fortsätter, och alla är inbjudna.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA