x
Sound Of Metal: Sound Of Metal

Sound Of Metal
Sound Of Metal

En oförglömlig resa i det inre

GAFFA

Film / Amazon
Utgivning D. 2021.04.26
Recenserad av
Jonas Appelqvist

Att kunna möta livets motgångar med högt huvud, att få hela tillvaron krossad och slungas ut i en okänd värld och samtidigt försöka lyckas ha förnuftet intakt – det är essensen i Sound Of Metal. En viktig och våghalsig essens.

Vad händer när sinnen du tagit för givet inte längre levererar? Det är en frågeställning som Ruben (Riz Ahmad), trummis i Blackgammon – ett experimentellt noiserock-band han delar med sin flickvän tillika gitarrist och sångerska Lou (Olivia Cooke) – blir tvungen att börja närma sig när hans hörsel, mitt under load-in på en pågående turné, börjar försvinna.

Från att till en början helt gå in i sig själv och förneka hörselns förfall, med raseriutbrott som vanligaste uttrycket i den nedåtgående spiralen han hamnar i, lyckas Lou lokalisera en community för döva dit hon, efter mycket övertalning, får en motvillig Ruben att ansluta.

Det blir en resa genom så många olika sinnesstämningar och samspelet mellan Riz Ahmad och community-ledaren Joe (Paul Raci) är en av filmens stora behållningar, det är inte konstigt att de båda var nominerade till Oscars för sina respektive roller. Den andra stora behållningen – och kanske också den mest imponerande och som även vann en Oscar häromdagen – är filmens ljuddesign. Tittarna får verkligen följa med in i Rubens huvud, hur det låter när hörseln stänger av – från första gången när smällen från en skivback ställs på ett merchbord i Missouri via när han desperat försöker kommunicera med en apoteksanställd i jakt på botemedel och vidare in i en helt döv värld där han behöver komma till rätta med nya tillvaron. Det är extremt imponerande och skapar en olustig känsla, en verkligen lider med honom.

Sound Of Metal är två timmars outforskat territorium, ett ämne som kan bli aktuellt för oss alla. Det är en extremt välgjord film som ställer de viktiga frågorna. Vad händer inombords när hela ens väsen tillintetgörs på grund av saker bortom ens kontroll?

Småkul kuriosa är också att Ruben har en bandtröja med brittiska anarkopunkarna Rudimentary Peni på sig under merparten av filmen och att bandet släppte Great War förra veckan, det första släppet från bandet sedan 2009. Med största sannolikhet en slump men likväl ett smalt sammanträffande.

Summa summarum – se Sound Of Metal. Du kommer inte ångra dig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA