x
Girl In Red: If I Could Make It Go Quiet

Girl In Red
If I Could Make It Go Quiet

Sympatiskt om sökandet efter identitet och stabilitet 

GAFFA

Album / AWAL
Utgivning D. 2021.04.30
Recenserad av
Janne Hallman

Norska Marie Ulven började sätta sina spår som artisten Girl In Red för fem år sedan, med låten I Wanna Be Your Girlfriend. Den fanns också med på första EP:n Chapter 1 (2018), där hon beskrev sökandet efter en stabilitet i kärlekslivet, men också i själen. Gensvaret blev ganska omedelbart omfattande, då så många unga kände igen sig i problematiken.  

När nu debutalbumet kommer är det ungefär samma tema: svårigheterna med att få förhållanden att fungera (särskilt om man är en artist ständigt på väg till nästa spelning och stad) och tvångstankar och inre demoner som inte är lätta att jaga bort. 

Singeln Serotonin, producerad av Billie Eilishs brorsa Finneas, tar upp just självskadebeteende och depression på ett äkta och osminkat sätt: “Intrusive thoughts like cutting my hands off / Like jumping in front of a bus”. Samtidigt är låten förpackad i en indiepop möter hiphop-kostym av senaste snitt, vilket blir en dramatisk kontrast till det seriösa innehållet.  

Resten av plattan består dock mest av traditionell indiepop. Det är försiktiga melodier, mjuk sång och känslosamma texter. Ibland ökar farten, som i Avril Lavigne-kaxiga You Stupid Bitch, medan man kan skönja Amy Winehouses skugga i Body And Mind, och höra tydliga Lily Allen-vibbar i Hornylovesickmess.  

Oftast tänker jag dock på Billie Eilish, i och med att Girl In Red låter så uppriktig i sina ärliga och närvarande texter. Att miljoner vilsna ungdomar hittar en själsfrände som de kan relatera till och göra att de känner sig mindre ensamma är också en viktig beståndsdel. 

Musikaliskt gör Girl In Red kanske inget nytt, men bara för att man har hört liknande förr så kan man inte avfärda en så pass uppenbar begåvning. Hjulet behöver faktiskt inte uppfinnas varje gång. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA