x
Vilde Tuv: Melting Songs

Vilde Tuv
Melting Songs

En ordlös poetisk sammansmältning av elektronik och naturromantik

GAFFA

Album / Poesy
Utgivning D. 2021.05.07
Recenserad av
Jim Knutsson

Alarmet går igång när kärlekstörstande robotar marscherar ner från norska bergen i dubbel bemärkelse. Men istället för att utgöra en fara så ger de ifrån sig ekande impulser i form av elektroniska attacker och brunstiga dova ljud som en del i parningsleken. Så skulle en kunna se på inledningen av Bergenfödda norskan och enkvinnasorkestern Vilde Tuvs ihopsmältande instrumentala musik av lika delar framtidsvision som ursprungsnatur. Där poetiska Vilde har tappat bort sina ord och istället tonsätter sina känslor med en trollbindande flöjt över ett euforiskt elektroniskt daggdroppande ljudlandskap. Detta är avslappningsmusik där en finner nyandlig ro genom att sitta naken på mossan med en laptop i knäet för att bli ett med naturen, samtidigt som en vägrar ge upp de inte helt felfria nymodernigheterna. 

Riktningen dit vi går ändras lika snabbt som vädret på en skandinavisk sommardag, där åskan bryter igenom värmen så att en behöver ta skydd i en grotta från regnet. Likt råttfångaren i Hameln så följer vi efter den navigerande flöjten dit den tar oss som vår huvudguide på den inre resan, som når sin slutdestination på dansgolvet på en nattklubb som känns som att komma hem halvvägs in på resan i grottan.

I denna futuristiska naturromantik och skogsmystik som korsas med elektronik så gäller det att våga släppa handtaget till det trygga rum av förutsägbar musik som finns i överflöd, och istället våga falla fritt till denna transliknande saga som till slut tar oss till branta Skredderdalen. Där träden böjer sig över vattenfallet för att få se älven porla fram och en klocka till slut ringer ut skivan för att rensa en på onda andar och en känner sig hel igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA