x
Iceage: Seek Shelter

Iceage
Seek Shelter

Fortsatt föränderligt lagspel

GAFFA

Download / Mexican Summer
Utgivning D. 2021.05.07
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Det påstås att Lissabon-studion Namouche tog in regn genom det spruckna innertaket medan inspelningen av Seek Shelter, den danska rockgruppens femte fullängdare, pågick. Spontant kan det tyckas att dyr studioutrustning borde omhändertas i en sån situation, men hej! Vem vet? Med Sonic Boom från Spacemen 3 i producentstolen och med gästspel av Lisbon's Gospel Collective blev det i alla fall ett nytt album av besöket. Iceage har till och med döpt ett spår till Drink Rain.

Resultatet är nio låtar med väldigt skiftande karaktär. Indie med nerv. Punk med en twist. Lo-fi. Stockholmssynt. Bluesrock. Oasis. The Cure. Ölhaks-allsång. Huliganpop. Men trots spretigheten är det väl sammanhållet; ett band som snittat ett album vartannat år i tio år bör vara så här slipat. Framför allt upplevs materialet som väldigt okonstlat.

Fyra singlar har redan föranlett släppet. Vendetta är den klart starkaste och den låt som i skrivande stund står som gruppens mest spelade på streamingtjänsten Tidal. Överraskande nog tangerar Vendetta i flera avseenden det starkt vemodiga sound som Stockholmsgruppen Statemachine slutligen rörde sig i innan upplösningen cirka 2004. En annan stark låt är High & Hurt som bjuder på en väldigt taggad frontman, snygga körer, mäktig refräng och ett ständigt växlande temperament.

I en allra första bekantskap med Iceage är det onekligen sångaren Elias Bender Rønnenfelt som sticker ut, dels med sin egen uppenbara passion och inlevelse, dels i symbios med nämnda gospelkollektiv. Som grupp verkar de också trygga. Att Seek Shelter är en laginsats märks i hur avslappnat materialet levereras.

För fans som följt den föränderliga gruppen ligger album nummer fem betydligt närmre Beyondless från 2018 än New Brigade från 2011. Och tur är väl det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA