x
Markus Krunegård: Tutti Frutti

Markus Krunegård
Tutti Frutti

Krunegård är lika relevant som alltid

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2021.05.28
Recenserad av
Janne Hallman

Electropop, falsettsång, vocoder. Vill Ha Dig, öppningsspåret på Markus Krunegårds nya skiva, och Sentimental Attack (som skrivits ihop med Noonie Bao och Linus Wiklund) är nog det mest moderna som 42-åringen släppt ifrån sig.  

Överhuvudtaget låter det nu mer svängigt och fashionabelt om Norrköpingssonen, sannolikt ett resultat av att han har hängt mycket med just Bao och Little Jinder, artister som fokuserar på den mer dansanta sidan av saken. Andra exempel är Sommartider Hej, Krunegårds luftigt euforiska blinkning till Gyllene Tiders slitna dänga, 80-talssyntiga Decemberljus och episka finalen Aldrig Vart Så Här Gammal Förut. 

Och visst är det bra att inte göra samma gamla en gång till, men jag anser ändå att det är de mer traditionella Krune-låtarna som fungerar bäst. Som långsamma 91an (som inte har att göra med seriefiguren, utan utspelas på en kvarterskrog i Stockholm) och duetten Det Var En Gång I Lissabon, där han lånat in röstresurserna hos fantastiska Klara Söderberg från First Aid Kit. 

Likaså är Bonnie Hill Dr en strålande och molldränkt betraktelse om förlorad kärlek, den där som var dömd på förhand, men som man ändå måste ge ett försök. En dröm som borde varit sann, men som rann mellan fingrarna utan att det gick att göra nåt åt det. 

Krunegårds styrka är att sätta orden på de jobbiga känslor de flesta av hos har upplevt och är dömda att drabbas av igen. Den eviga jakten på kärlek, närhet, gemenskap, men hur svårt det är att få tag i, och sedan lyckas behålla.

Då spelar det ingen roll hur gammal man är, det är relevanta och tidlösa frågor som för alltid kommer kräva svar och ge obekväma sanningar man inte alltid vill ha. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA