x
Squid: Bright Green Field

Squid
Bright Green Field

En helt ny milstolpe för musiken

GAFFA

Album / Warp
Utgivning D. 2021.05.07
Recenserad av
Andreas Trella

Enligt egen utsago existerar Brighton-bandets debutalbum inom ett imaginärt stadslandskap, där låtarna illustrerar de platser, händelser och arkitekturen som byggs upp inom och tack vare Bright Green Field. Squid hävdar också att medan tidigare projekt haft ett primärt fokus på att vara lekfulla och mer karaktärsdrivna har nu istället musikens emotionella djup fått en betydligt större och viktigare roll. 

Därav verkar bandets låtar tematiskt även ha rört sig ifrån de mer alldagliga skojigheterna kring krukväxter och städare, till att istället trycka “right-wing”-propaganda mot väggen. Här får vi till oss analyser kring den falska och farligt påklistrade humanismen som stora företag hävdar att de står för samt andra sociala artefakter som skapats av vår labila samtid.

Allt detta är inlindat i ett makalöst expansivt album som låter stillhet och kaos leva i en tumultartad och perfekt symbios. Som bäst blir det när du slentrianmässigt vaggas in i en någorlunda repetitiv och betryggande indiedänga som sakta men säkert, eller helt utan förvarning plötsligt imploderar till en slagkraftig postpunk-mastodont. 

Bright Green Field är en helt fantastisk upplevelse som påminner mig om första gången jag hörde Pink Floyd. Och det som är det kanske främst fantastiska är att Squid här har lyckats skapa en helt ny genre. Vilket är lika otroligt som om en målare hade lyckats blanda fram en helt ny färg.

Oavsett vad så är Bright Green Field inget annat än ett sant mästerverk, en milstolpe för musiken och det är rent av oförskämt mot oss vanliga dödliga individer att detta faktiskt bara är ett DEBUTalbum.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA