x
Ellen Sundberg: Ett Bloss För Bodil Malmsten

Ellen Sundberg
Ett Bloss För Bodil Malmsten

En poetisk spegling av verkligheten

GAFFA

Album / Teg
Utgivning D. 2021.05.07
Recenserad av
Janne Hallman

Få poeter har fångat mitt intresse; det är nåt med stilen som är svårt att ta in – högstämt, krystat, stelt. Bland de få som ändå fastnat på vägen finns Karin Boye, Kristina Lugn, Edith Södergran – och Bodil Malmsten.  

Att just Malmsten tilltalar mig beror nog på att hennes lyrik är väldigt musikalisk; precis som Ellen Sundberg säger i pressreleasen så känns det som att de är som gjorda för att tonsättas. Nu har Sundberg gjort just det. Elva verk har fått sina melodier, och det måste varit ett grannlaga arbete att göra urvalet. Bodil Malmsten, som dog 2016, hann göra ett tiotal diktböcker, så det fanns en del att välja bland. 

Tanken var att musiken skulle komponeras till en teaterföreställning, likt den Ellen Sundberg tidigare gjorde med Kjell Höglund i fokus. Det projektet fick skjutas på framtiden (ni vet varför), men skivan finns nu här.  

Sundberg gör verkligen sin jämtländska kollegas texter rättvisa med finstämd och välgjord musik, varsamt producerad av Jonatan Lundberg. Dessutom har hon en röst som är perfekt för det lite lakoniska framförandet och visualiserandet av dikternas innehåll.  

Sättet hon fraserar, särskilt det övertydliga artikulerandet av bokstaven “r”, förflyttar lyssnaren till de norrländska vidderna, de små samhällen som ligger utspillda bland granmassorna och de som där bor. Likaså illustrerar hon fint Malmstens återkommande påminnelser om allas vår ovälkomne följeslagare, den ingen av oss kan undfly.

Bäst framställd i skivans absoluta höjdpunkt, Döden 1986. En nästan tolv minuter lång berättelse om en änkling i glesbygden, som tappat fotfästet efter fruns bortgång i cancer. Den drabbar bortom tårarnas gräns.

Ett Bloss För Bodil Malmsten är en samling fantastiska gestaltningar av ett liv som kunde varit ditt eller mitt. Eller kanske är det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA