x
Twenty One Pilots: Scaled And Icy

Twenty One Pilots
Scaled And Icy

Somrigare – och sämre

GAFFA

Album / Fueled by Ramen
Utgivning D. 2021.05.21
Recenserad av
Tova Daagh

Det finns väl få band som lyckas hålla alla fingrar och tår inom ramarna av endast en genre nu för tiden, men Twenty One Pilots har extra svårt för det. De rör sig någonstans mellan hiphop, rock, alternative pop och electronica, med starka spoken word-vibbar då och då. Just därför är de en otroligt spännande akt.

Det känns dock inte rätt att hävda att det nya albumet Scaled And Icy toppar det föregående, Trench. Plattan från 2018 har betydligt mycket mer genomsyrande mörker och tyngre beats. Och Twenty One Pilots är som bäst när de låter rejäla basslingor och ångest ta stor plats. No Chances och Redecorate är två av de bästa låtarna på det nya albumet, just för att de snarare hör hemma på Trench.

Dessutom är det lite väl ont om rap-sektioner på det här nya albumet. Tyler Joseph har en underbar sångröst, och det är något alldeles speciellt när han rappar genom ett mörker. Tyvärr präglas för mycket av musiken på den nya plattan av en sorts somrig studs.

En kontrast mellan mörka texter och mindre mörk musik uppskattas i många fall, men i det här fallet är soundet lite för ljust än vad som är uppskattat. Det känns som att den nästan dansanta musiken tar överhanden över texterna, som fortfarande må ha en del av Trench-deppet på sina håll.

Utvecklingen är kanske en direkt följd av bandmedlemmarnas livssituation. Till exempel är Joseph nu 32 år och har nyss bildat familj. Och självklart är det inget fel på studsig eller glad musik, men Twenty One Pilots är definitivt som bäst när de använder sig av ångest och desperation fullt ut, i både musik och text.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA