x

Sony
WH-1000XM4

RECENSION: Vackert trådlöst ljud efter lite justering

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2021.01.13
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Efterfrågan av brusreducering växer allt mer och Sony har inte varit sena med att haka på tåget. Men sina WH-1000XM4 vill de skapa en lyssnarupplevelse för den som vill få sig en intim ensamstund med det goda ljudet.

Teknikjätten Sony har en oändligt lång tradition av teknik i allmänhet och ljud i synnerhet. GAFFA har testat ett av deras flaggskepp när det kommer till trådlöst ljud – WH-1000XM4.

Första intrycket är väldigt gott. Lurarna sitter fantastiskt skönt både över huvud och öron och känslan är att man inte kommer vilja ta av dem i första taget. När jag sedermera slår på musiken så är det oväntat med en stark känsla av besvikelse; “borde inte ett par hörlurar i den här prisklassen låta bättre?” Efter en jämförelse med studiolurarna Sennheiser 600HD får jag svart på vitt att avsaknaden av mellanregister skapar känslan av att någon försett Sony-kåpornas insida med ett tjockt lager av bomull. 

Detta fick mig att undersöka den obligatoriska Sony Headphones-appen lite närmre, och den visade sig ha en alldeles förträfflig equalizer inbyggd. Lite höjningar i mellanregistret senare så öppnade ljudet upp sig avsevärt vilket skapade en totalt annan lyssnarupplevelse. Kort fattat: ljudet är riktigt bra men kräver justeringar för att vakna till liv på allvar.

gallery_large

Den stora USP:en tycks var den aktiva brusreduceringen som också imponerar stort, faktum är att den nästan fungerar obehagligt bra då omvärldens närmast isoleras totalt. Batteritiden på 30 timmar av aktivt lyssnande är det också svåra att klaga på.

Sony WH-1000XM4 är ett par riktigt trevliga hörlurar och antagligen en exemplarisk medpassagerare på flygplansresan eller på ett packat tåg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA