x
Cherrie: Naag Nool

Cherrie
Naag Nool

Höjer musiken i luften som en megafon för systerskapet

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2021.06.04
Recenserad av
Jim Knutsson

Den somaliska albumtiteln Naag Nool betyder "en kvinna som lever" och visar på Sherihan Hersis mångkulturella bakgrund. Där hon föddes i Oslo i Norge av somaliska föräldrar på flykt, spenderade merparten av den tuffa barndomen med hemsk rasism och mobbning på grund av hennes bruna hud i Lojo i Finland innan de till slut landade i Rinkeby i Stockholm där hon fann systerskap och gemenskap och sedan skapade guld som hyllad artist under namnet Cherrie.

Cherrie är på toppen där hon förtjänar att vara som Sveriges kompromisslösa souldrottning nu när hon släpper sitt tredje studioalbum, där hyllade föregångaren Araweelo kom redan för tre år sedan. Det är alltså inga hetsiga förutsättningar när hon nu släpper sin rytmiska och bluesiga musik, utan hon har hunnit invänta rätt inspiration. 

Ljudbilden består ofta av tung släpig bas och stabila beats och ovanför det en lekfullt svävande men samtidigt distinkt själfylld röst. Tempot är dock inte alltid det lägsta utan popdängan Sommardag bjuder till exempel på vårkänslor som spritter nu när sommarhimlen är runt hörnet.

Hon visar att hon är här för att stanna samtidigt som hitten med stort H saknas. Det är istället helheten som visar att hon är steget före all konkurrens med briljant lyrik som "vart ska man gå när man går mitt itu?". Trots att det är Cherrie som för talan genom sin sång så får en som lyssnare intrycket av att det är hon som finns här för oss och lyssnar till våra problem genom musiken.

I Lo's Interlude höjer hon musiken som en megafon i luften för alla levande kvinnor där hennes bästa vänner, syster och mamma fungerar som inspirationskälla, där systerskapet har hjälpt henne att växa och bli trygg i sig själv.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA