x

Microsoft
Surface Laptop 4

RECENSION: Stabil och välljudande laptop för den kreative

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2021.04.20
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

En bärbar dator måste kunna leverera en viss prestanda samtidigt som vikt och storlek hålls nere. Ett evigt dilemma som Microsoft nu försöker lösa.

Windows-baserade laptops får ofta mycket skit vilket till stor det beror på alla budgetalternativ som slussas ut på marknaden. Men faktum är att det är fullt möjligt att göra en fullt fungerande bärbar dator även för den somföredrar PC. Microsoft själva har nu gjort ett nytt försök och når faktiskt en intressant nivå.

Många laptops har idag gått ifrån klassiska widescreen-formatet 16:9 till förmån för något smalare 3:2. Så är även fallet med Surface Laptop 4 och det blir ett tveeggat svärd; å ena sida finns det plats för större verktygsfält och det är bättre lämpat för att läsa dokument, men när det ska kollas film tar de svarta kanterna upp lite väl mycket skärmyta.

Något som slår oss med mindre häpnad är att det inbyggda ljudet faktiskt är tolererbart, något som sällan är fallet när det kommer till bärbara datorer. Givetvis går det inte att jämföra med ett par externa högtalare eller hörlurar men för lite lättsamt tittande duger ljudet gott. Ett annat plus på ljudfronten är att datorn stödjer Dolby Atmos.

gallery_large

Dess enkla design faller oss också i smaken och känslan är att den hade varit en trevlig följeslagare på ett café eller för den delen stationerad på hemmakontoret. Däremot är tangenterna lite väl fjädriga och blir en smula störiga att hamra på ett ett längre tags arbetande. Vanesak?

Prestandamässigt lägger sig Surface Laptop 4 ganska högt efter diverse mätningar i olika program och för ett startpris på runt 15.000 kronor kan vi inte annat än rekommendera denna trevliga dator.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA