x
Japanese Breakfast: Jubilee

Japanese Breakfast
Jubilee

Indiepop som väcker sommarkänslor och framtidshopp

GAFFA

Album / Dead Oceans
Utgivning D. 2021.06.04
Recenserad av
Alex Pettersson

Om 2017 års Soft Sounds From Another Planet var någon sorts terapeutisk hantering av Michelle Zauners – eller Japanese Breakfast som hon kallar sig när hon gör musik – mors bortgång så framkallar nya Jubilee mer en känsla av hopp om framtiden. Man hade verkligen fått kavla upp ärmarna och putsa brillorna för att hitta en mer tidsenlig tematik.

Efter en alldeles lysande start via en av årets bästa låtar Paprika – marscherad av virveltrummor och kastanjetter – kastas vi mellan alster som allt som ofta är av den väldigt vackra sorten. Det smakar både sött och surt och den välkontrollerade lekfullheten flummar aldrig ur för att stjäla utrymme ifrån Michelles utmärkta låtskrivande och ljuva stämma. Det hela blir helt enkelt ganska lagom. Lagom är bra.

Att Jack Tatum, alias Wild Nothing, producerat Jubilee blir faktiskt ganska uppenbart, inte minst i andra spåret Be Sweet som förutom att gästsjungas av Jack faktiskt mer låter som ”Wild Nothing Featuring Japanese Breakfast” än tvärtom. Att placera den som andraspår sopar bort alla spår av självupptagenhet från Michelles sida – värmande. Även om det går att hitta ännu starkare spår sticker Be Sweet ut som skivans klart svängigaste stund.

Om det ibland kan närma sig en känsla av amerikansk tonårsdepp så blir det aldrig fullt utblommad Gossip Girl och det är väl egentligen bara den lite generiska Tactics som drar ner helhetsbetyget en smula. 

Jubilee är en närmast perfekt påminnelse om att pisshelvetesåret snart är dött och begravet. Vi vinkar ett hånfullt adjö och säger istället hej till sommar och konsertdrömmar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA