x

Apple
Ipad Pro 2021

RECENSION: Ett bärbart kraftpaket

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2020.06.01
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Ska du jobba med musik eller video så krävs ofta så mycket prestanda som möjligt. Apples nya Ipad Pro är en padda som faktiskt klarar av just detta – men den är inte gratis.

Det är sällan kul att behöva släpa runt på en tung dator för en kreativ själ som är i ständig rörelse. Ett alternativ är då en surfplatta som tack vare sin smidiga natur är oerhört mycket enklare att slänga ner i väskan. Ofta är det däremot svårt att hitta tillräckligt med hästkrafter för att kunna köra tyngre program.

Om det är något Apples nya iPad Pro har så är det just god prestanda, och en förklaring till detta är att den bygger på egenutvecklade processorn M1.

Det första vi gjorde var att se vad paddan stod pall för när det kommer till de mer krävande utmaningarna för en dator, nämligen videoredigering. Vi kan glatt meddela att detta fungerar alldeles utmärkt, dels går inladdningen av videomaterial mycket snabbt precis som multiredigering av olika videor. 

Den nya iPaden har utrustats med en så kallad Liquid Retina XDR-skärm som ger en mycket fin och skarp bild med god detaljrikedom. Perfekt för både videoredigering och filmtittande. Ljudkvaliteten är dessutom förvånansvärt bra och duger gott för slökollning av någon enklare TV-serie eller en dokumentär på SVT Play. 

gallery_large

Ska denna iPad bli en ersättare till en bärbar dator krävs dock ett tangentbord och Apples Magic Keyboard går loss på hela 3 500 kronor. En rejäl slant med tanke på att paddan i sig går loss på runt 16 500 kronor.

I slutänden är det frågan om plattan ändå inte är värd sina pengar? Den är lätt att bära, kan ersätta många andra enheter, går att använda som videokamera i min studio samt som underhållningsenhet i vardagsrummet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA