x
Petra Marklund: Frimärken

Petra Marklund
Frimärken

Visor för studentflak

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2021.06.11
Recenserad av
Johanna Eriksson

Själva fundamentet för populärmusik är text och musik. Vad Petra Marklund gör på sitt nya album – hennes tredje på svenska – är att ompröva och omdefiniera det.

Frimärken skriver hon berättelser snarare än låtar. Tio berättelser, innehållsrika som noveller, vilka på papper skulle kunna tyckas vara för ordrika för att fungera som sånger, men som lyfter tack vare melodier och fraseringar ibland så vackra att man nyper sig i armen.

Via en José González-remix hittade Petra Marklund medproducenten Katharina Grubmüller. Tillsammans spelade de in skivan med avsikten att kombinera elektroniskt med organiskt.

En av få jämförelser som går att göra med José González är Veneer. Tidlösa sånger med litterär förlaga som grund. Skillnaden är att Petra Marklund här både är José González och September i en och samma person. Det är lika mycket folksångsmys som studentflakspsykos.

Låtarna är noggrant utvalda och adresserade allihop. Det hörs. Kanske är det på gränsen till övertydligt med tanke på albumets titel, att De Kallar Mig För… är en hyllning till alla Legotrampande mammor, Se Mig I Ögonen till den skärmdistraherade pojkvännen och Farmors Händer till ja, ens otroliga farmor.

Ljudbilden är kvalledutta. Men, ”Jag är fucking sne på dig” är ett exempel på en textrad som hade mått bättre av att ligga kvar i någon 14-årings chattkonversation, än på ett välproducerat album av Petra.

På det sättet luras Frimärken. För den ouppmärksamme lyssnaren flyger låtarna lätt förbi som ännu ett gäng radiodängor. Helt okej det med. Men albumet är gjort med en annan avsikt. Det är ett album för den som också vill gå runt och telepatiskt sända iväg små – ibland pubertala – brev via sina hörlurar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA