x
Cautious Clay : Deadpan Love

Cautious Clay
Deadpan Love

Som en återuppstånden Marvin Gaye 

GAFFA

Album / Cautious Clay
Utgivning D. 2021.06.25
Recenserad av
Janne Hallman

28-årige Joshua Karpeh/Cautious Clay från Cleveland, men sedan flera år bosatt i Brooklyn, börjar långsamt men säkert bygga upp sin musikkarriär till en imponerande storlek. Efter att ha släppt tre hyllade EP:s under 2018 och 2019 på sitt eget bolag fick många stora stjärnor upp ögonen för den före detta mäklarens smakfulla uppdatering av soul, hiphop och R&B. 

Billie Eilishs storebrorsa Finneas ville att Clay skulle remixa Eilishs succélåt Ocean Eyes, Taylor Swift samplade hans låt Cold War och både John Mayer och John Legend anlitade honom som låtskrivarpartner. Lägg därtill en större roll i TV-serien Godfather Of Harlem, så är det kanske inte så konstigt att det är först nu som debutalbumet ser dagens ljus.  

Eller så ville han bara fila på albumet tills det var så perfekt som möjligt. Om så är fallet har han lyckats väldigt bra.  

Låtarna glider sömlöst in i varandra, medan Clays fantastiska röst både smeker och tröstar. Texterna handlar genomgående om förhållanden, antingen i begynnelsen, eller känslorna som uppstår när kärleken är över.  

I inledande High Risk Travel sätter sig huvudpersonen i en bil för att åka till sin käresta, trots att han inte vet i vilken riktning förhållandet kommer utveckla sig. I Wildfire handlar det om hur lätt goda föresatser ändå tippar över i känslostormar på grund av osäkerhet och kommunikationsproblem mellan människor. 

Musiken är också klanderfri. Mulitinstrumentalisten Clay trakterar flöjt, saxofon och gitarr på ett lika känslomässigt som skickligt sätt, och produktionen andas 70-tal à la Marvin Gaye, samtidigt som den känns luftig och modern. En tvättäkta sommarplatta, som kommer att göra resan på framgångståget ännu bekvämare för Clay.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA