x

Blue
Bluebird SL

RECENSION: Mycket välljudande mikrofon för hemmet eller studion

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2021.06.01
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Bra ljud kostar och Blues kondensatormikrofon Bluebird SL är inget undantag. Frågan är bara: är den värd pengarna?

En mikrofon är på många sätt skillnaden mellan bra och dåligt ljud. Även om man förstås kan rädda en dålig inspelning i efterproduktion blir det aldrig samma sak som om inspelningen varit bra från början. Vi har testat Blues kondensatormikrofon Bluebird SL som är ett helt suveränt val när det vankas inspelning.

Bluebird SL spelar in i läget “njure” som innebär att den tar upp allt ljud framifrån. Med andra ord är den i första hand avsedd för en källa, som en en röst eller en gitarr. På själva mikrofonen finns två knappar, den ena aktiverar ett högpassfilter som kapar alla frekvenser under 100 hertz, den andra är en för att dämpa upptagningen med -20 decibel. Noterbart är också att mikrofonen kräver fantommatning för att få tillräckligt med ström, med andra ord behövs ett externt ljudkort för att det ska gå att använda Bluebird SL. Men det bör inte komma som en chock för alla som vet vad en kondensatormikrofon är för något.

gallery_large

Efter diverse ljudtester kan vi konstatera att Bluebird SL låter alldeles enastående. Oavsett om du spelar in prat, sång, gitarr eller andra instrument så låter det väldigt trevligt över hela frekvensspektrat – från bas till diskant.

Bra mikrofoner kostar och i Bluebird SL:s fall får man räkna med närmare 4 000 kronor. Men denna välljudande och robusta mikrofon är också värd varenda av dessa kronor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA