x

Wormwood
Arkivet

Extreme metal som gör en både upprymd och upprörd

GAFFA

Album / Black Lodge
Utgivning D. 2021.08.27
Recenserad av
Amelie Schenström

”Det finns ingen planet B” som det ofta sägs nuförtiden. Kring detta, att vi lever i den för mänskligheten kanske sista tid så som vi känner den, brygger Wormwood tematiskt sin lyriska och musikaliska brygd. En mörk, emellanåt rejält besk dryck att svälja och samtidigt så innerligt vackert.

Arkivet är en dovt svärtad melodisk historia i stilfull extreme metal. Det Arkiv som avses syftar på en sista hälsning, den sista viljan från vår dödligt sargade planet. Titellåten är oändligt pessimistisk med rader som: “Crack the ribcage of Gaia / Expose the rot which is us / …Man deserves to die”.

Där tidigare skivor, inte minst föregående Nattarvet (2019), haft breda stråk av folkmusikton är dessa inslag här mycket mer återhållsamma. Det vinner albumet på och Arkivet är mer musikaliskt sammanhållet. Trots detta är en av favoriterna just My Northern Heart som inleds med både mungiga och fiol. Mörksinnat men ändå mer hoppfullt och framför allt en kärleksförklaring till rötterna i vår nordisk natur. Därpå följande låt, den enda svenskspråkiga – alls inget fel med det i sig – är plattans svagaste spår. Som helhet är dock albumet en tät entitet med inledande The Archive och den sant episka avslutaren The Gentle Touch Of Humanity som självlysande ramverk. Videon till avslutningsspåret, först bannad och åldersgränssatt på Youtube, är en ohyggligt stark exposé i korta klipp över mänsklighetens själviska härjningar på denna vår enda jord.

Lyrik och musik samspelar till en mycket stark känslomässig upplevelse och varje gång sista tonerna klingar av känner jag mig samtidigt både upprörd och upprymd. Arkivet är ett av det här årets allra starkaste släpp och mycket nära ett fulländat album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA