x
Clairo: Sling

Clairo
Sling

När artisten är viktigare än sin musik

GAFFA

Album / Republic
Utgivning D. 2021.07.16
Recenserad av
Janne Hallman

Claire Cottrill, med artistnamnet Clairo, är ännu en av de unga artister som de senaste åren kommit ut och berättat för världen att de hör till gruppen HBTQ-personer, kämpar med ångest, självmordstankar och känslan av att inte passa in i samhället. 

Många tonåringar och unga vuxna, med samlingsnamnet Generation Z, har liknande erfarenheter och upplevelser, och då är det stärkande med en artist som personifierar ambivalensen och kan mildra utanförskapet.

Musiken då? Ja, det är stillsam och intim sovrumspop, ibland drömsk, sökande, eterisk, andra gånger mer direkta och traditionella popdängor. Lite jazzig Wurlitzer, försiktiga skalövningar längs gitarrhalsen och Supertramp-piano gör dock att det känns mer som ett gäng duktiga studiomusiker än ett band som verkligen älskar text och musik. 

Likaså har Clairo tyvärr en rätt anonym röst, och känns onödigt återhållsam. De viktiga texterna skulle tjäna på lite mer bett och engagemang; om hon bara kunde släppa loss lite skulle det nog hända grejer. Nu blir låtarna istället jämntjocka och flyter in i varandra.

I början av karriären blev hon av vissa kallad ett one hit wonder med låten Pretty Girl, medan andra beskyllde henne för att vara en skivbolagsprodukt, eftersom hennes pappa kände en av grundarna för Fader, som gav Clairo sitt första skivkontrakt. Tre år senare är det uppenbart att dessa personer hade fel, vilket typ tre miljarder streams av hennes låtar bevisar. 

Så även om musiken är lite slätstruken och sömnig berör Clairo så många människor att det är viktigare än att hennes låtar håller världsklass. Och med tanke på att hon bara är 22 år så har hon minst sagt framtiden för sig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA