x
Danko Jones: Power Trio

Danko Jones
Power Trio

Gör sin grej en gång till, fast lite sämre

GAFFA

Album / Bad Taste
Utgivning D. 2021.08.27
Recenserad av
Janne Hallman

Det är både kaxigt och dumdristigt av Danko Jones att jämföra sig med klassiska rocktrios som Jimi Hendrix Experience, Rush, Motörhead, Dinosaur Jr. och Jon Spencer Blues Explosion.  

Coolt för att det är riktigt bra förebilder som alla har sin hyfsat unika stil som gör dem omedelbart igenkänningsbara. Mindre smart, då Torontobandet aldrig kan nå upp till deras nivå, vare sig det gäller innovativt gitarrspel eller variation i låtarna, vilket gör dem enformiga och lättglömda.  

På sitt tionde album gör Danko Jones bara sin grej en gång till, fast lite sämre. Visst finns energin kvar, men låtarna är bleka kopior av vad de åstadkom under sina första år. Då var powertrion en naturkraft med en galet explosiv frontman, som förkroppsligade uttrycket rockstjärna. Idag är Danko mer den där lätt överåriga rockfarbrorn i svarta jeans och solbrillor. En som dricker bira och shots och allt mer berusad tjatar om samma sak om och om igen.  

Lite har Danko dock växt upp, eftersom han i Saturday inte sjunger om att ha svettig sex, utan att han helst av allt vill mysa i soffan med flickvännen. Men när han skrålar “Let’s rock together” i låten med samma namn så blir det en uppmaning som ekar rätt tomt. 

Det finns dock ljuspunkter. Bäst är nämnda Saturday, Hives-ösiga Flaunt It, refrängstarka Get To You och Offspring-aktiga Raise Some Hell. Resten är bortglömda så fort skivan snurrat varvet klart.  

Det förvånar därför inte att Danko Jones erkänt i en intervju med kanadensiska hårdrocksbloggen BraveWords att han inte hade lust att göra plattan alls, då han var så pass nedstämd på grund av pandemin. Han och de övriga i bandet hade tjänat på att deppa tills allt blivit lite mer normalt och då sätta gasen i botten. Då kanske det hade blivit en platta som verkligen betydde något.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA