x
The Vaccines: Back In Love City

The Vaccines
Back In Love City

Formtoppar tio år efter debuten

GAFFA

Album / Super Easy
Utgivning D. 2021.09.10
Recenserad av
Janne Hallman

Kvintetten med 2021 års förmodligen mest aktuella namn har med Back In Love City gjort ett konceptalbum, baserat på en fantasi-ö dit man kan åka för att få uppleva äkta kärlek, känslor och samhörighet. Enligt bandets frontman Justin Young har en del av det gått förlorat i och med sociala medier, mobilskärmar och bingetittande på dramaserier. Young menar att även om vi är mer upp- och sammankopplade än nånsin, så är vi samtidigt också mer ensamma och frånvarande än förr. 

Inte direkt nyskapande tankegods kanske, men låtarna är desto fräschare och starka, vilket gör bandets femte album till ett av deras bästa hittills. Efter den formidabla debuten 2011 tappade de mark på de två efterföljande plattorna, men ryckte upp sig 2018, då Combat Sports visade upp ett band som var hungriga igen.

Back In Love City innehåller några av de bästa beståndsdelarna från debuten, som till exempel Jump Off The Top och Alone Star. Här finns även de mer poppiga och dansanta sidorna från Combat Sports, bäst representerat i titellåten, Headphones Baby och Bandit.  

Dessutom några extra ess i rockärmen, som bandets kanske mest röjiga låt nånsin, XCT. Som motpol har de gjort El Paso, en mjuk mexikanskinspirerad ballad där bandet verkligen sökt sig utanför boxen. Ett annat oväntat grepp bjuds vi på i Heart Land, en drömsk, arenavänlig låt i smakfull Coldplay-kostym. Oväntat klädsam, måste jag erkänna, och säkert nåt Chris Martin önskar att han skrivit.

Sen finns det några snedsteg, där bandet inte alls känns hemmastadda. Som i Wanderlust  och Peoples’ Republic Of Desire, där de försöker låta ilskna och stökiga som tidiga Arctic Monkeys, men kör fast i sega gitarriff och påklistrat hojtande. 

De stolpskotten till trots ligger London-bandet kvar i tätpositionen bland Englands bästa och piggaste indieband, vilket är ett styrkebesked ett decennium efter debuten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA