x
Bonander: Things We Don't Talk About

Bonander
Things We Don't Talk About

En berättelse man vill lyssna till

GAFFA

Album / Icons Creating Evil Art
Utgivning D. 2021.08.20
Recenserad av
Simon Lundberg

Tänk på alla människor som levt på vår jord genom alla dessa år. Alla har sina historier och vissa historier har vi hört till leda. Därför känns det uppfriskande när Bonander på sin debut väljer att fokusera på berättelserna vi aldrig hör, eller väljer att stänga öronen för. Särskilt från kvinnor i nuet och genom historien. Temat återspeglas väl i titeln på albumet.

Själv är Ellinor Sterner Bonander en naturlig historieberättare, både genom texterna men också genom musiken och produktionen. Den här multitalangen gör nämligen allt här – från arrangering och komposition till produktion och musikaliska insatser. 

Sångstilen går att hitta i andra alternativa musikprojekt, men att jämföra känns som det går emot vad albumet står för. Det är vackert och storskaligt. Sångrösten gör Bonander dock väldigt unik. Det finns spår av skörhet och högljudd feministisk kampsång på en bra debut.

Helheten är ett intressant experiment där mörka stråkar och hårda trummor möter sakrala körer och gråtande orglar. Rock möter eklektisk elektronisk musik där det ständigt är en lek med rytmer och ljudbilder. Ibland är det lite svårt att skilja låtarna åt, vilket i sig också är charmigt. 

Det sticker ut som mest i låtar som Martha, en monsterballad som inte går att vända bort öronen från. Sen har vi personliga favoriten Backseat som inleds med en pulserande synt och en ensam röst, i crescendot byter Bonander språk till svenska och jösses vad det slår till. En berättelse man sent glömmer. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA