x
Little Simz: Sometimes I Might Be Introvert

Little Simz
Sometimes I Might Be Introvert

Bemästrar även det maximalistiska

GAFFA

Album / Age 101
Utgivning D. 2021.09.03
Recenserad av
Daniel Horn

Med kulsprutan Grey Area från 2019 låg fokuset på Simbiatus enorma raptalang. I kombination med kärnfulla, väl avvägda och uråldriga soulklanger och Londons gråkalla gator blev den till ett mästerverk och kommer utan tvekan vara den überproduktiva rapparens peak, när vi sammanfattar hennes karriär. Uppföljaren Sometimes I Might Be Introvert är ironiskt nog inte i närheten av introvert när det kommer till produktionen. Det här är så maximalistiskt som det kan bli när samtidens hiphop hellre jobbar med få detaljer i trap- och UK drill-land.

I Simbis värld är det här förmodligen Little Simz mästerverk. Den tar i från tårna och bygger upp stora körer och instrumentala kaskader till skits – lyssna bara på The Rapper That Came To Tea. Och visst sväljer man rubbet, visst blir man överlycklig när det finns ett sånt där övertydligt och överväldigande tema (vi återkommer till det). Men samtidigt vill man ju bara att orkestern bryter av så att kulsprutan Little Simz återigen får äga ljudbilden, vilket också sker i efterföljande Rollin Stone.

Och det är just därför Little Simz aldrig släpper något dåligt. I grunden har vi hennes enorma aggressivitet och intensitet. Med en sådan bas färdigkrattad kan artisten tryggt bygga vidare på nya karaktärer och – som i det här fallet – ett nytt Babels Torn.

Temat då. I texterna leker Little Simz med ömheten kontra det rena våldet. Detta samexisterar med frågan hon ställde sig innan albumet växte fram: Är Little Simz artisten eller personen bakom, Simbi?

“Ibland känns det som om de här två delarna av mig är i krig i samma kropp; jag måste hitta ett sätt att få dem att samexistera i harmoni. Jag hade många ärliga samtal med mina närmaste om hur mitt liv och min framgång har förändrat våra relationer”, som hon förtydligar i ett pressmeddelande. 

Resultatet är passande nog splittrat men känslofyllt och känslosamt. Det är en människa med alla sina brister och förmågor som ligger bakom det här, och det når ut gång på gång.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA