x
Turnstile: Glow On

Turnstile
Glow On

Hård rock med unik känsla

GAFFA

Download / Roadrunner
Utgivning D. 2021.08.27
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Bara dagar före lanseringen av Iron Maidens senaste mastodontskapelse och återutgivningen av Metallicas genombrottsverk har ett kaxigt Baltimoregäng valt att presentera sitt senaste alster. Också en skiva med hård rock, men där det framför allt är känslan i hantverket som sticker ut.

De tidiga minialbumen Pressure To Succeed (2011) och Step2Rhythm (2013) kanske inte gav prov på en hardcoreakt som skiljde sig från mängden, men i och med Nonstop Feeling stod det klart att Turnstile skapar hård rock med en unik känsla i rytmer, klanger, sångpålägg och arrangemang.

Time & Space blev det första albumet på ansedda skivmärket Roadrunner. De högt ställda förväntningarna kanske inte infriades, men ryktet om en god liveakt fick ny kraft och ett par singlar stack ut. Även om Glow On inte heller känns "fulländad" är den mycket bättre.

Några av hardcoregenrens musikaliska regler och principer tolkas fortfarande ganska ordagrant, men Turnstile vågar också släppa loss och utmana. Om Endless och T.L.C. känns som rättframma Gorilla Biscuits-smockor för 2020-talet har singlarna Fly Again och Blackout samma rockvajb i grunden som när de mytomspunna hardcorelegendarerna Bad Brains och Fugazi skapade musikhistoria för ett 30-tal år sedan.

Däremellan bjuds lyssnaren på lekfulla inslag, smakfulla tempoväxlingar och omsorgsfulla melodier, en ballad med Blood Orange som gäst, fräckt slagverk, sprudlande gitarrsolon och – förstås – Brendan Yates vokala kvaliteter. Gruppens frontman, och skivans medproducent, får inte sällan enkelt att låta mäkta imponerande. Snacka om känsla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA