x
Metallica: The Black Album + The Metallica Blacklist

Metallica
The Black Album + The Metallica Blacklist

Obestridlig klassiker fyller år och passerar 53 filter

GAFFA

Box / Universal
Utgivning D. 2021.09.10
Recenserad av
Jesper Robild

Historiens bäst säljande metalplatta fyller 30. Super-hyper-lyx-box. Kassetter, sju DVD:er, en bok, massa lull-lull. Och en remaster som Kreti Pletisson med Airpods inte under pistolhot kan skilja från originalet. Någon vars jobb innebär att minutiöst jämföra i ljudanläggning modell dyr kan konstatera att den nya mastern låter bättre. Gott så.

Bara så att det är sagt: så jävla bra är inte Metallica (The Black Album). Visst, fem-sex odödliga bangers och populära ballader. Dessa skapar dock starkt kontrast och gör resten till snarkfillers. Unforgiven är en överskattad Nickelback-förlaga. För någon som inte var där 1991 är det alltså lite klurigt att förstå hur inflytelserik den svarta faktiskt var, men det är obestridligt.

Behållningen med jubileet är nämligen coverskivan The Metallica Blacklist som släpps samtidigt. Av de 53 tolkningarna är bara en handfull snidade av band som spelar metal till vardags. Metallica har läckt inspiration till allt mellan Per Gessle och Ghost via världscellisten Yo-Yo Ma och Phoebe Bridgers.

För någon som älskar nyskapande covers är det här en guldgruva. När du har spolat förbi menlösa kopior av Corey Taylor, Volbeat och Weezer kan du få uppleva Through The Never på mongoliska. Wherever I May Roam som reggaeton. Holier Than Thou som ärtig progrock av Biffy Clyro. Country, dubstep, knasjazz.

Nothing Else Matters, mer sliten än volleybollen Wilson, får tolv och en halv tolkning. Miley Cyrus allstar-version är magisk. My Morning Jackets adaption i dur, Bach-specialisten Igor Levit, kongolesiska Tresor – wow. Bolerosångerskan Mon Laferte översätter till spanska och tuppskinnet står.

Coveralbumet väcker Metallica till liv och plötsligt framstår den inte som så ojämn. Skavanker å sido är det dubbel jackpot.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA