x
Linda Skugge: Noice: Tonårsdrömmar

Linda Skugge
Noice: Tonårsdrömmar

Linda Skugge skildrar mytologiserat ungdomsband

GAFFA

Bog /
Utgivning D. 2021.08.14
Recenserad av
Emil Viksell

Lagom till bokförlaget Substans utgivning av intervjuboken Noice: Tonårsdrömmar har bokens författare, Linda Skugge, hamnat i blåsväder (igen). Efter sin monumentala sågning av Kristina Sandbergs självbiografiska bok En Ensam Plats. Som vore det 90- eller 00-tal.

Det är så man vill ha sin Skugge. Någon som säger som det är istället för att prioritera lullull och ryggdunk för karriären och den mediala husfridens skull. En skrivande antites till "fucking falsk" (som det brukar heta i realitysåpor), alltså.

Därför är det med viss förväntan jag tar mig an Noice: Tonårsdrömmar, den femte boken i en "albumserie", där varje utgivning handlar om ett album och skrivs av någon som har en relation till aktuell akt. Neneh Cherry, Lustans Lakejer, Heikki och Twice A Man har tidigare avhandlats. Nu alltså Noice. Detta mytologiserade ungdomsband med sin storhetstid i skarven mellan 70- och 80-tal.

Det känns lite som slöseri att sätta Skugge på detta projekt. Visst, hon är, eller har varit, ett fan av bandet. Och hennes sätt att jämföra Noice med både Yung Lean och den kontroversielle författaren Michel Houellebecq i intervjuerna, placerar Gustavsbergs-gruppen i ett modernare och mer samtida universum. Men mycket av det som framförs har redan avhandlats i andra Noice-böcker samt den dokumentär från förra året som går att streama på SVT Play.

Men dessa böcker är tänkta att vara något av munsbitar. Med sina dryga 60 glesa sidor blir denna bok inte mycket mer än just det. Men låtskrivaren Peo Thyréns redogörelse för sina vilda och yviga lån och stölder till Noice-låtarna går egentligen aldrig att tröttna på.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA