x

Lastkaj 14
Plan B

Ett trallpunkigt minialbum som står sig

GAFFA

Download / Second Class Kids
Utgivning D. 2021.10.22
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Tanken med Plan B var att den skulle släppas som en förlängning av albumet Speglar Och Rök redan hösten 2020. Skivbolaget formulerade rader om "många tempoväxlingar, ibland otroligt naket och ibland toksnabbt, hårt och intensivt [...] växelsång, feta gitarrmelodier, svintajt trumspel och refränger som får nackhåren att krulla sig" och förhandskopian av de sex låtarna började gå varm. Lanseringen fördröjdes dock, inte bara en gång, utan två. Först nu är mini-LP:n lanserad och inte ett uns av dess magi har gått förlorad.

Titelspåret dundrar igång och Bulten tar kommandot. De konsekventa riffen, det mäktiga trumspelet och det intensiva sångupplägget gör Plan B till en omedelbar Lastkaj 14-klassiker. Vem Sätter Märket? – en av skivans två singlar – har ett läckert brejk där Stryparn brer på ordentligt med sje-ljuden i raden "Jag mår skit, mitt skepp det sjunker just här idag". A-sidan avslutas med Självhjälp vars refrängstruktur borgar för allsång.

Gråzonens Dimma är en känsloladdad historia ledd av Kapten Grå med ett bedårande arrangemang. Det händer vansinnigt mycket i spåret, men mest är det sången, texten och tempoökningen som berör. Stryparn går loss och blottar sig i Det Är Inte Jag. Man väntar på en temporusning, men här står kraft och sväng i fokus. I Viker In Årorna – skivans sista spår – backas en intensiv Bulten av en änglakör tills man måste inse att speltiden är slut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA