x
Mastodon: Hushed And Grim

Mastodon
Hushed And Grim

Fyra årstider att fascineras av

GAFFA

Album / Reprise
Utgivning D. 2021.10.29
Recenserad av
Jesper Robild

Trummisen Brann Dailor har förklarat att det åttonde albumet, ett dubbelt, är tematiserat kring de fyra årstiderna. Tillsammans med Troy Sanders, Brent Hinds och Bill Kelliher har han flexat ambitiösa muskler i decennier men frågan är om de någonsin har spänt dem så här hårt.

Mitt i omslaget sitter bandets avlidna manager Nick John. Med hans död som känslomässig språngbräda har Mastodon skalat ner på metaforer som Rasputin, sultaner och bläckfiskar. Men om texterna klätts av nakna har musiken å andra sidan svepts in i lager av filtar och mantlar.

Brent och Bill leker Robert Fripp (Sickle And Peace), Sean Lennons keyboardist João Nogueira får fritt spelrum med moogar och mycket är både klurigare och mer hotfullt än vanligt. Plötsligt glider det in en finstämd ballad. Had It All med ylande gitarrsolo av Soundgardens Kim Thayil och valthorn av Troys mamma är en av de bästa låtar de någonsin skrivit. Och så rakt på kommer något sådär rakt, göttigt, och köttigt som bara Mastodon kan (Savage Lands). Här finns både traditionellt och nytt. Det enda som uteblir är en riktig hitkrokig refräng.

Det är så mycket musik i den här musiken. Så mycket album på ett album. Och det gäller ju nästan allt Mastodon har gjort. Deras alster är fascinerande genomarbetade så väl som överväldigande (något som lätt förväxlas med det bländande skenet från ett mästerverk) och behöver ofta flera månader för att landa. Detta i kombination med hög lägstanivå gör det alltid svårt att pricka in ett garanterat ihållande omdöme.

Men fan, om särdeles svårabsorberade Hushed And Grim dalar i framtiden så kan det inte vara mer än minimalt. En platta att gotta ner sig i resten av året. Eller kanske än hellre över fyra hela årstider.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA