x
Rotem Geffen: You Guard The Key

Rotem Geffen
You Guard The Key

Djupt personlig, djupt konstnärlig

GAFFA

Album / Zeon Light
Utgivning D. 2021.10.01
Recenserad av
Johan Jacobsson Franzén

I fyra och en halv arbetsdagar satt jag tyst och lyssnade på musiken som strömmade ur hans medhavda lilla bandspelare. Till slut – bara timmar innan jag skulle komma att lämna förpackningsproduktionsföretaget Svensk Emballageteknik för alltid – fattade jag mod och tassade fram till honom och frågade vad det var han spelade.

Hans exakta svar har jag för länge sedan glömt, men jag minns fortfarande fragment av hans (förmodade) favoritlåtar: Förtroliga, hudlösa och laddade röster. Suggestiva, vemodiga och undersköna melodier.

Aldrig tidigare hade jag hört något liknande. Så här i efterhand misstänker jag att ett frö planterades i min hjärna där på Svensk Emballageteknik – ett frö som sedermera blommade ut i kärlek till artister som Laura Nyro, Nico och Regina Spektor.

Varje gång jag tar del av sångaren/pianisten/kompositören/Stockholmsbon Nelly ”Rotem Geffen” Klayman-Cohens debutplatta You Guard The Key återvänder jag i tanken till allt det ovanstående. För You Guard The Key väcker min nyfikenhet, sätter min själ i brand och får mig att känna mig nyförälskad i singer-songwritergenren. Dess sex spår rymmer allt från Instant Composers Pool-minnande impro till Lotte Lenya-sjunger-Kurt Weills-ballader-stämningar, citat ur James Baldwins mästerliga bok Go Tell It On The Mountain och Kate Bush- och Björk-aktiga fraseringar ... Samtidigt är den etthundra procent Rotem Geffen – den är djupt personlig och djupt konstnärlig.

Hoppas min gamle kollega läser det här. Dels skulle jag vilja tacka honom (igen), dels skulle han dyrka You Guard The Key.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA