x
James Blake: Friends That Break Your Heart

James Blake
Friends That Break Your Heart

Loppet tar aldrig slut

GAFFA

Album / Republic
Utgivning D. 2021.10.08
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Utvecklingen som 33-åringens elektroniska musik har genomgått har tagit honom tillbaka till startlinjen, eller mållinjen beroende på hur lyssnare vill se på det. Det femte studioalbumet är, i form av låtstrukturer och ljudnyanser, ett återbesök till samma idéer som gjorde honom till en unikt känslohöjande artist. 

Rösten flyger numera ofta till debutens höjder – vare sig manipulerad och glitchig eller orörd och skör. Balladen erbjuder en frihet som kan töja på tiden och vibraton tar större plats än den har haft på James Blakes senaste utgivningar. Show Me och Lost Angel Nights innehåller makalöst rörande exempel på det här.

Mycket är sig likt igen. Men det är på orden som det märks att han har plockat upp lärdomar över tid, på det cirkulära spåret som har lett honom tillbaka hit.

Say What You Will kunde inte ha varit tydligare. Musikvideon till låten som visar en Finneas O'Connell som lyckas göra allt bättre än James Blake gömmer många sår under det komiska skinnet. Såren verkar vara läkta men sorgen som ett ungt liv i emotionell isolering och kändisskapets ensamhet lämnar efter sig är påtaglig.

Fortfarande verkar det finnas ett begär, en sorts dröm som artisten inte kan lära sig kontrollera. Det låter som att han vill röra sig i R&B-influerade pop-sfären, som på Coming Back där idéerna spiller över i ett olyckligt misslyckat samarbete. Eller på Life Is Not The Same som istället låter som flera andra bättre låtar från hans diskografi.

Kanske hittar han dit en dag, men på den här ofullkomliga skivan med rafflande stunder signalerar han att loppet inte är över än.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA