x
GCOM: E2-XO

GCOM
E2-XO

I rymden hör ingen dig skrika

GAFFA

Album / !K7
Utgivning D. 2021.10.29
Recenserad av
Fredrik Franzén

Elektronisk musik är bra för introspektion. För det är ju musik som ofta skapar utrymme för lyssnaren, för tanken. I denna ström har det dock alltid gått att urskilja två olika men parallella och ständigt korsande tendenser: den som strävar efter fokus och reduktion, och den som strävar efter det expansiva, det transcendentala. Tanken går in. Och tanken går ut. Vi har å ena sidan Brian Enos Ambient 1, Aphex Twins Selected Ambient Works II och William Basinskis Watermusic. Vi har å andra sidan Laraajis Ambient 3, Steve Roachs Structures From Silence och The KLF:s Chill Out. 

Mitt i skärningspunkten mellan rörelserna, mitt i glada 90-talet, hittar vi ännu en ambient-klassiker: Global Communications 76:14. Ett album som lyckades vara både och. Fokuserat och expansivt. Kanske medlemmarna Tom Middleton och Mark Pritchard drog jämnt, så att säga? 

Något som talar för detta är Tom Middletons aktuella soloalbum under aliaset GCOM. Albumet är nämligen inte bara en tematisk uppföljare till 76:14, utan också fullkomligen hämningslöst. Ett konceptalbum om mänsklighetens interplanetära bostadskarriär till planeten XO. GCOM som i “Galactic Communications” alltså. Det medföljer en rymdkarta för säkerhets skull. 

Middleton själv beskriver det hela som en “rymdopera” och använder order “kosmos” fler gånger än vad som är rimligt. Subtilt är det inte. Däremot långt som fan med smäktande sukralosstråkar, överproducerade beats, syntar och panflöjter, klimax och tystnad, och episka ansatser och galaxer i mina braxer. 

Men som sagt: det finns ju de som vurmar för det expansiva, det transcendentala. Här har de årets album. Själv tillhör jag det andra laget. Surgubbarna som tycker att Murcof gjorde samma sak fast bättre (läs mer fokuserat) på albumet Cosmos.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA