x
Clinic: Fantasy Island

Clinic
Fantasy Island

En nyfödd skadeskjuten fjäril

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2021.10.22
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Clinic har alltid bytt skinn och startat om. Deras psykedeliska småstadsaktiga garagepop har sakta men säkert bytts ut för att på nya skivan komma ut som en nyfödd skadeskjuten fjäril. Numera en duo har gitarr, bas och trummor gett vika för billiga trummaskiner och plastiga analoga syntar. Sången låter fortfarande som en blandning mellan nyvaken bakfylla och stenad panikattack. Det är charmig mardrömsdisco som inte låter som någonting annat.

Bandet som redan innan den här pandemin alltid gick omkring med munskydd har nu satt på gasmasker och flytt in i fantasin till en tropisk ö (som ändå ligger nånstans i de mörkaste och smutsigaste gränderna av Liverpools industriella områden där det alltid regnar).

Fantasy Island är den starkaste och mest udda av bandets skivor, dem blandar Human League med Suicide, Kraftwerk och tidiga Pulp. Det är mindre garage och mer disco, fast ett sunkdisco med för lite gäster och alltför mörka hörn.

I den fantastiska Fine Dining varvas ”clip on your tie, clip on your tie” med ”all into the void, all into the void” och lyckas sammanfatta Clinics vimsiga psykpop i två meningar. Men Clinic lyckas ändå överraska mest i den bisarra covern av Ann Peebles 70-talshit I Can’t Stand The Rain där de lyckas korsa en onykter Scott Walker med krautfuzz och Casio-syntar.

Fantasy Island är troligtvis Clinics mörkaste platta i ett försök att vara optimistiska med palmer, discorytmer och reklambladstexter. Den är samtidigt medvetet förvirrande, vacker och skrämmande och jag fullkomligt älskar den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA