x

Sennheiser
RS 5200

RECENSION: Hörlurar som för tankarna till en läkarmottagning

GAFFA

Serie /
Utgivning D. 2020.09.01
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Sennheisers nya hörlurar har fint ljud men ser ut som ett stetoskop och är dessutom långt ifrån så bekväma som de hade kunnat vara. Vad som är syftet med denna udda design söker GAFFA svar på.

För det sena film- eller TV-titandet är det aldrig fel att dra på sig ett par hörlurar framför att behöva sänka TV-ljudet så mycket att inlevelsen blir lidande. Sennheiser borgar med sin ljudkännedom och mångåriga erfarenhet i princip alltid för kvalitet. När nu RS 5200 lanseras så är det med en ljudkvalitet vi känner igen men med en minst sagt speciell design.

Lurarnas proppar fäster som brukligt i öronen men det som är lite annorlunda med RS 5200 är att hörlurarnas kablar går ner till en dosa som hänger på magen. Detta är ungefär lika obekvämt som det låter och det är svårt att förstå vad syftet med denna minst sagt oortodoxa design är. Lösningen med hörlurar som liksom drar från öronen när du går omkring eller bara vrider på huvudet är lika klumpig som obekväm. På pluskontot skapar åtminstone designen ett stort sug att dra igång UFO:s gamla hårdrocksklassiker Doctor Doctor

gallery_large

Den trådlösa sändaren som hörlurarna är beroende av är tack och lov enkel att ansluta till TV:n och dessutom tämligen elegant.

Ljudet är desto bättre och RS 5200 kommer dessutom med tre stycken olika lägen som optimerar ljudet efter det du tittar på. Utöver det finns också taloptimering som faktiskt fungerar riktigt bra och förbättrar hörbarheten i även den mumligaste dialog. 

Sennheiser 5200 kostar drygt 2 500 kronor och för de pengarna går det att hitta smidigare lösningar som dessutom låter lika bra eller bättre, men att Sennheiser försöker hitta nya vägar är i alla fall ganska uppiggande.

LÄS OCKSÅ: Nyheter, intervjuer, listor, recensioner – till GAFFA Tech-sektionen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA