x
Jónsi: Obsidian

Jónsi
Obsidian

Naturens ljud genom mekaniskt genererade frekvenser

GAFFA

Album / Krunk
Utgivning D. 2021.10.30
Recenserad av
Jim Knutsson

I den keltiska mytologin samlades alla landets riddare för att försöka dra upp ett svärd från en sten som var så långt ner kilat att endast fästet syntes. Ingen klarade det, förutom en väpnare åt en riddare som saknade sitt svärd. Den oväntade slumpen.

På samma sätt kan man likna historien vid hur enbart en människa i världen kan hantera det vackraste instrumentet som finns, även detta av en slump. Isländska Jónsi var nämligen inte tänkt som sångare i Sigur Rós, men eftersom ingen annan ville ta på sig rollen så snubblade han in i den. Och hans änglalika falsett når rakt in i själen som inget annat instrument kan. Det går inte att bygga något som ens kan efterlikna den, då den likt magi kommer från en annan värld. Som från en karg ö mitt i ingenstans.

Det har varit relativt tyst om det isländska bandet i åtta år men Jónsi släpper ändå sitt nya soloalbum Obsidian helt utan förvarning. Det glasglänsande svarta men ändå vackert färgsprakande ljudlandskapet han målar upp går att skala av lager av lager från och ändå upptäcka något nytt i minimalismen. Albumet är ett konstverk i sig självt, men det sammanfaller också med premiären av hans konstutställning med samma titel på Tanya Bonakdar Gallery i New York.

Som en stilla vulkan som har väntat i 800 år på att få ett utbrott är det böljande ambient som tonsätter veckorna upp till att Fagradalsfjall började kasta ut lava. Blundar du så kan du se att du står mitt i det dödligt vackra utbrottet som mullrar i syntarna, du känner dofterna från jordens inre, smakar askan som faller ner i din mun och den brännande lavan rinner på din hud. Innan tystnaden och stillheten åter gör intåg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA