x
Felin: Heroes & Villains

Felin
Heroes & Villains

Mer än bara en popskiva

GAFFA

Album / Miss Bloom
Utgivning D. 2021.10.29
Recenserad av
Simon Lundberg

“Are you gonna bark all day, lil’ doggie, or are you gonna bite?”. Ett utmärkt citat från en lika delikat film signerad citatkungen och filmskaparen Quentin Tarantino. Vad Stockholmsbaserade Felins koppling till just Reservoir Dogs är kanske känns oklart.

Vad som står klart är att det som presenteras, precis som Tarantino, är konst tänkt för mer än bara ett medium. Det är en helhet av visuella koncept, bitande ord och en väl genomtänkt produktion. Och en självklar nickning till den stora inspirationen till artistens verk.

På andra albumet förmedlar Elin Blom, som står bakom Felin, filmiska scener om att kastas mellan hjältedom och att hitta skurken i samhället, i allt från misogyna män till klimathotet. Bakom detta ekar musik som stundtals minner om synttung gothpop, lyssna på Vulture som lätt hade kunnat vara en 1980-talsikon. 

I starka Dear Boys behandlas problematiken i att “boys will be boys”. Resultatet är en hård käftsmäll som är skivans starkaste popmelodi och hitvarning. I övrigt hoppar vi mellan countrydoftande rock, filmiskt gitarrdrivna melodier och klassiska hjärtesorgsballader fast med tung och släpig bas. 

Det hoppar mellan svårt och alternativt – för att sedan gå till något som är väldigt radiovänligt. Visst märks det att teamet bakom Felin jobbat med artister som Adam Lambert. Kanske hade en låt som Nuclear Waste eller Young Blood kunnat passa i Melodifestivalen till och med. Edgy, men ändå lättillgänglig pop. Och tänk er ljusshowen till. 

I slutändan då. Biter det lika mycket som det skäller, så att säga? Jo då, det nafsar åtminstone och är ett imponerande alster av något som är förmer än bara en popskiva. Däremot är den något spretig och skulle tjäna på att stanna i en bana skivan rakt igenom.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA