x
Hanna Nutti: Aldrig Klar Med Dig

Hanna Nutti
Aldrig Klar Med Dig

Som en intim stund av gemensamma erfarenheter

GAFFA

EP / Aileen
Utgivning D. 2021.11.26
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det är något som händer när en svensk artist går över från att sjunga på engelska till att göra det på svenska. Det är något med det personliga, med det ärliga och uppriktiga som framträder på ett helt annat sätt. När Hanna Nutti gör just det känns det extra tydligt.

EP:ns fyra låtar känns som lika viktiga delar, odelbara enheter, i en helhet som andas vemod och nostalgi utan att bli nedstämd eller bitter. Snarare en eftertänksam och accepterande, som avslut och en vilja att gå vidare, som också musiken, tonerna, sången och rytmen inramar på ett elegant sätt. Hanna Nuttis röst ledsagar genom känslor, genom leenden och tårar, på det där sättet man inte kan annat än att lyssna till, som en intim stund av gemensamma erfarenheter.

Genom att berätta och att förmedla känslorna på svenska känns det inte bara som att texterna och musiken blir mer intim och nära, lätt att ta till sig och relatera till, utan också som att Hanna Nutti själv landar i en kontext som känns hemma. Dels för att innebörden är så pass personlig, men också för att hon på ett subtilt men påtagligt sätt rör sig i inre och yttre hemmatrakter. Här finns små partier där man kan ana stråk av jojk – av hela det samiska ursprunget – allt utan att det känns direkt uttalat. Här finns en grund i svensk nutida pop som har en lätt indieanstrykning, som lutar sig tillbaka snarare än att dansa. En som aldrig blir utslätad även om den inte bjuder på några häpnadsväckande överraskningar. Det behövs liksom inte.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA